Vmbo-(s)bb/kb
Candea.nl

In twee stappen een beroep kiezen

 

In je tijd op het Candea College maak je twee heel belangrijke keuzes. Je kiest een sector voor in de bovenbouw en je kiest een opleiding voor na je examen. Bij het maken van deze keuzes krijg je veel begeleiding.
 
In de brugklas loop je een dag mee met je vader of tante of iemand anders die je goed kent. Zo kom je te weten wat een beroep inhoudt. In leerjaar 2 zijn er veel meer keuzeactiviteiten: je gaat een dag rondkijken in de bovenbouw van iedere sector, je hebt ‘snuffelstages’ bij bedrijven, je vult een interessetest in en er is een informatieavond met workshops. Tijdens ‘praktische sectororiëntatie’ houd je een digitaal keuzedossier bij.
 
In de bovenbouw moet je langzaam maar zeker een vervolgopleiding gaan uitkiezen. In de oriëntatieweek ga je op bezoek bij opleidingen die je leuk lijken. Tijdens een ‘buddydag’ loop je mee met een leerling van zo’n opleiding. Daarnaast organiseren we een mbo-middag op school en nodigen we mbo-docenten uit voor gastlessen. De decanen praten individueel met iedere leerling. Deze aanpak werkt goed, want van onze leerlingen haakt slechts 4 procent af in het mbo.