HAVO

Kiezen voor het havo is kiezen voor een brede opleiding met uitstekende toekomstperspectieven.
Havo is een afkorting van ‘hoger algemeen voortgezet onderwijs’. De opleiding duurt vijf jaar. Daarvan zit je drie jaar in de onderbouw en twee jaar in de bovenbouw. Met het havodiploma kun je eigenlijk alle kanten op. Het geeft toegang tot het hbo, maar je kunt ook via het vwo of het hbo naar de universiteit. In het hbo zijn vaardigheden als zelfstandig werken, samenwerken, plannen en presenteren erg belangrijk. Het Candea College begint met het aanleren daarvan al in leerjaar 1, met name bij de vakken ‘onderzoek & ontwerpen’ (technasium) en ‘art & design’ (een clustering van tekenen, handvaardigheid en  muziek).

Binnen de havo-opleiding is het technasium populair bij leerlingen met belangstelling voor techniek en science. De kern van het technasium is het vak ‘onderzoek & ontwerpen’. Een deel van het werk doe je op school, maar je gaat ook op pad. In de brugklas heb je twee projecten. Alle leerlingen maken in de brugklas kennis met het technasium. In leerjaar 2 en 3 kun je het als vak kiezen.
Kijk hier wat je leert op het technasium.

Als havoleerling kom je op het Candea college ook veel in aanraking met kunst en cultuur, zowel binnen als buiten de lessen. Het vak ‘art & design’ zorgt voor samenhang tussen de creatieve vakken tekenen, handvaardigheid en muziek. Ook disciplines zoals dans en toneel komen aan bod. Het vak ’art & design’ is er in de onderbouw. In de bovenbouw kun je muziek en tekenen als examenvak kiezen .

Samenwerking komt bij meerdere vakken veel voor en je leert vanuit verschillende invalshoeken naar onderwerpen te kijken. Vaak werk je in groepjes aan werkstukken. Soms ga je buiten de school op onderzoek uit.

Aan het einde van leerjaar 3 kies je een profiel voor leerjaar 4 en 5, die samen de tweede fase worden genoemd. Er zijn vier profielen: cultuur en maatschappij, economie en maatschappij, natuur en gezondheid, en natuur en techniek.

In leerjaar 3, 4 en 5 krijg je lessen VHBO. Dit zijn lessen waarin je wordt voorbereid op jouw profielkeuze en studiekeuze. Ook leer je tijdens deze lessen vaardigheden aan, zoals plannen, samenwerken en onderzoek doen, die je later in het HBO goed kan gebruiken.